Posts

Showing posts from 2015

#muhamadthaqifaiman : Jom Suppa Doopa

Image
Assalamualaikum...
24 Disember 2015. Beria atok balik dari solat asar suruh siap-siap nak bawak Thaqif pergi main suppa doppa. Ibu blurr... hah? Harap sangat la budak kecik tu nak pergi main sengsorang. Kalau ada sepupu-sepupu dia takpelah. Seperti jangkaan ibu.  Thaqif dok membelit kat ibu jelah. Kalau tak membelit sibuk nak ajak pergi ke tempat kolam yang budak-budak main kapal tu.
Bayar kot RM5 untuk budak kecik tu. Maka terpaksalah ibu yang membuyung ni naik jugak teman dia main sikit-sikit. Ajak lompat-lompat, menggelongsor. <tak payah imagine sangat mak buyung main suppa doppa okey. Buruk.>

Walaupun Thaqif main nak tak nak. Atok tetap semangat cakap esok kita datang main lagi. T__T Kejam sangat u'alls.
Maka, ibu Thaqif menyucuk jarum la. Kalau nak mari esok kena bawak kak Fifa, kak Azwa, dan Kak Isya la baru best. Baru Thaqif ada kawan. Budak-budak tu boleh tengokkan Thaqif. Atok pun setuju. Fuhh...lega...
Hari pertama main takde gambar sebab ibu sibuk bermain suppa d…

cpuv december 2015 part 2

Image
Assalamualaikum.
Part 2 dah cpuv. ahaks. Malas update punya pasal. Siap ada yang dah credit pun. Alhamdulillah. Rezeki bulan Disember 2015.


2nd Pregnancy : Barut dan Bedung Baby dari Tasbih Cintaku

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulillah.  Dah 21 minggu + kandungan. Sekejap je masa, pejam celik pejam eh... tak lama dah nak beranak. 1st pregnancy rajin amat asal check-up update blog. Turn adik baby terus suram blog ini. Fuhhh.. Bukan tak sayang adik baby, cuma kesempatan dan idea untuk berblog tu terbatas sikit.
Insya-Allah will keep updating when I have free time.
Masa anak pertama. Blurr-blurr je nak siapkan apa untuk baby sebab tak nak membazir membeli benda tak perlu dan hanya berserah je apa ada dalam kotak warisan dari kakak-kakak tu.
Untuk anak kedua, dah meniti, merangka keperluan newborn baby. Slowly mula nak shopping sikit-sikit untuk ibu dan baby juga. Yang penting untuk baby la.
1st shopping untuk adik baby. Bedung dan barut.
Barut yang ada banyak tapi ada kecik ada besar.  sediakan lebih adalah lebih baik. Sebab baby selalu poop kerap, pastu terkena barut, sehari kadang guna 3-4keping barut. Siapkan lebih jelah lebih baik. 
Since bloggercik mah dok promote amek order untuk…

Lazada Online Revolution Sale : POOL UNTUK THAQIF

Image
Assalamualaikum...
Menjadi antara pembeli tegar online tentulah menanti-nantikan sale besar-besaran seperti Lazada Online Revolution ni.
Tapi this time kite tak teruja mana pun. Biasa-biasa je. As a mom, i always just waiting for diapers sale. ^__^ Tapi duit dalam acc kosong. (sengaja kosongkan awal-awal sebab memang kontrol diri shopping online sekarang)
Pastu tibalah hari Lazada Online Revolution Sale. 10.12.15 Kawan dalam FB racun plak dengan sale Tesco Family Pool dari RM99 turun ke RM39.90. Perghhhhh...

Dah le 2-3 hari sebelum tu abah dok zikir kat telinga kite tanya harga pool. (Nak suruh belikan untuk cucunda dia letew) Bila tengok harga murah camgini wajiblah meronta-ronta nak.
Semangat call cik tye kat rumah suruh online transfer RM. Tapi tak dapat sebab tenet kat rumah macam siput sedut. Tak mo mengalah, call cik na yang on the way ke Kuantan plak mintak transfer. Cik na kata ada RM40 je dalam akaun. Lantok, nak jugak. (buruk betoi perangai adik bongsu ni kenn)
Semata-mata …

Rexona Men & Women Free

Image
Assalamualaikum...
Semalam GDEX call cakap nak hantar parcel. Dah pelik.  Takde order apa-apa pun. Balik rumah. Eh. parcel dah sampai. Bukak-bukak. Rexona.


1 set for women and men.
Rezeki.
Pastu saja membongok depan abah.
Me: Dapat free.
Abah : Takde untuk lelaki ke?
Me: Ada. 1set untuk lelaki dan perempuan.
Abah: Bagi kat abah la. Suruh Taufik beli hat lain la.
Me: Jap nak snap gambar dulu pastu ambil la. Taufik tak guna pun hat sembur-sembur ni. Dia suka roll-on je.
Abah : (senyum meleret jelah)

Me : Adik Yani pakai ni tak mak muda?
Mak muda : Pakai.
Me : Bagi adik yani la yang ni.
Mak muda : Adik tak pakai ke?
Me : Adik pakai brand lain.

Tak tahu bila isi kat mana pun rexona ni. Tetiba eh sampai parcel je kan.
Apa-pun Thank You Rexona for the gifts.
Kite panjang-panjangkan lagi sedekah dengan bagi kat kesayangan kite.

^__^

Kupon Pizza Hut

Image
Assalamualaikum...
Hari tu pergi rumah kakak untuk ucap tahniah pada anak sedara kerana berjaya dapat 9A dalam PT3. Rezeki. Kakak pun hulur 8 keping kupon pizza hut untuk dine-in dan take-away.  Great deal.
Jenuh nak makan pizza hari-hari. Nak-nak 'someone inside me' bukanlah penggemar western sangat. Well. Rezeki harus dikongsi. 3 keping dah diberikan kepada kawan pejabat.  Masih berbaki 5 keping. Ada ke kawan-kawan blog nak jugak?  Sila komen tinggalkan e-mel tau. Nanti kite contact-contact. Kupon valid till 29 feb 2016.



Tebus Point Jawab Survey

Image
Assalamualaikum...
Kadang-kadang time senggang, tak keluar lunch tengah hari merajinkan diri jawab survey collect point. Dah masuk hujung-hujung tahun ni, point pun dah beranak pinak terasa nak tebus point la pulak.
Bukak GlobalTestMarket tadi dah 2k+ point terkumpul. Pilih-pilih baucer berkenan dihati. Teringat suami yang dok nak membeli barang di AEON.
Dapat la redeem dua keping baucer bernilai RM20 setiap satu. Worth what?  Sape nak bagi senang-senang baucer ni... Sesambil dok relaks, jawab survey, dapat point. Point jadi duit jugak akhirnya.

Tengok point ada berbaki lagi. Terpandang pulak ada baucer untuk charity. Meh derma la RM10 kat situ. Moga memberi manfaat kepada penerima.

Apa kisah. Semua tak usik duit poket pun.  Rajin jawab survey lagi dapat lagi. Bila dapat rezeki lebih apa salahnya kongsi bersama.

Dari Zalora Untuk Kakak

Image
Assalamualaikum...
Hari tu kan kite dapat kolobrasi dengan zalora, dapat baucer RM100.
Dah kata kelabu mata nak beli apa. Malas nak membelek website zalora itu. Memula suruh husband la kalau nak shopping apa-apa kat situ. Husband pun stress... Sep-sep bundle otai mana la minat beli online.  Hmm...
Stress juga sebab baucer habis 31 Disember 2015.
Lastly.  Kebetulan kakak no 4 balik hari tu. Soon birthday dia 29 Disember ni jugak. Fine. Suruh dia jelah shopping apa dia nak. Memula dia cerewet jugak. Ala, tak minat tak ley test kasut tu dulu, tak puas hati shopping online.
Semalam tetiba whatsapp tanya kite eh, design kasut mana lawa kat zalora ni. hehehe...
Pilih, pilih, decide. Here we are... Dari zalora untuk kakak...

Sister, walaupun kite jarang say hi di alam maya atau realiti serta jauh dari mata dan jarang spend time together.   You are still my true sister who are so helpful, kind and lovely. I love you much. Be happy sister on your birthday. Wish you will enjoy the gift anyway.

Borong kain pasang murah

Image
Assalamualaikum...
Last week nampak kawan FB share shopping kain pasang kat Gulatis -Tesco Kota Bharu. Rm12/pasang katanya.
Khamis lepas, terus ajak kakak pergi jalan-jalan. Ajak jugak singgah kat Gulatis tu. Rambang mata betul memilih kain-kain. Cantik-cantik semuanya. Kain cotton pun ada. Rambang mata nak memilih oiii...
Pilih la beberapa pasang. Pastu mintak kakak pulak sorting mana okey mana tak. Ihiks... Saja bermanja dengan kakak sesekali jumpa.
Yang seronok memilih tu sebab tempat dia letak kain-kain tu memang hujung dalam kedai tu. Bawak dak Thaqif pun taklah rasa stress nak memilih kain. Lepaskan je dia main-main sebalik langsir etc.
Nah. 6 pasang kain yang terpilih. puas hati sekian lama tak membeli kain buat baju.

Purple petak-petak tu takmo buat baju. Jadik sarung bantal je kot sebab kain cotton yang agak tebal gitu. Jenuh kepanasan kalau buat baju oiii.

#muhamadthaqifaiman dan kek aiskrim

Image
Assalamualaikum...

Last few weeks Thaqif dok sebut nak kek bila tengok iklan, atau belek buku dia.
Pastu kebetulan hujung minggu tu, jiran jemput sambutan birthday cucunya.
Dapatlah Thaqif makan kek.

Pastu kite teringat yang kakak kite cakap nak sambut birthday anak dia.
Sajalah bergurau, bilanya nak makan kek?
Sekali akak ajak malam tu terus sebab anak-anak dan suaminya tengah lepak kat Hotel Perdana je pun. Dia suruh direct ke situ la konon bagi chance Thaqif mandi manda sekali.
Tapi petang tu hujan, maka acara mandi manda tak dapat diteruskan.
Just tunggu waktu dinner jelah kat bilik hotel.

Akak sampai bawak kek dah kat bilik hotel.
Thaqif paling excited la. Sibuk nak suruh bukak.
Bhahaha...

Selesai magrib semua, baru keluar untuk cari makan.
1st nak makan di restoren wau, pastu fullhouse. So ke Grand Riverview jelah.

Sampai-sampai, dapat meja kat Riverview itu, memang terus acara potong kek la.
Nah gaya dak Thaqif makan kek.



Tak cukup ngan sudu, tangan pun boleh jugak. 

CPUV Disember 2015 (part 1)

Image
Assalamualaikum...
Sekian lama tak menjenguk nuffnang. Bhahaha... Lupa sungguh.  Tengok kawan-kawan update nuffnang memasing baru terhegeh-hegeh belek nuffnang jugak.

Alhamdulillah. Walaupun suam-suam hupdate, ada jugak rezeki dari nuffnang di bulan disember ini.

Laci pejabat ka kedai runcit?

Image
Assalamualaikum...
Semenjak dah kena naik dok tingkat 5. Mengandung lagi. Asyik nak mengunyah tapi malas nak 14juta kali turun naik. Wajib la sediakan snek-snek waktu lapar.
Maka rupa laci pejabat itu begini...
Hehe...bak kata officemates, ini kedai runcit ke?
Tak cukup itu. Hari-hari bawak lagi bekal lagi. Kokokrunch dan susu.
Pastu wajib jugak turun cari nasi dalam 9am tu. Ibu mengandung u'alls. Baby jenis takley tinggal nasi cam papa dia. Layan jelah.
Waktu lunch dah malas turun. Layan la segala dalam laci yerr... Sekali makan nahhh...
Pasal kerja kite diseksyen baru. Ada cakap gerun dengarnya... huhu...
For me, dah ok dah. Kena pandai toleransi n banyak tanya dan disini kerja berkhidmat untuk masyarakat. Patients, ex-patients.
Tapi so far takdelah sangat scary.

Kerja kenalah niat dengan baik, ikhlas. Insya-Allah takde pape masalah punya.

sibuk triple

Assalamualaikum...
Sejak berada di seksyen baru sibuk berganda dari seksyen sebelum ni. Maklumlah banyak benda nak kena belajar dan masukkan ke dalam kepala.  Banyak sangat step nak buat. 
Look it just a simple step but if forgot 1 step it might harm you in future. (scary)
Kebanyakan orang kata seksyen ni paling seram. Sebab seksyen ini umpama orang tengah antara customer dan jabatan-jabatan dalaman. Mana nak layan customer yang macam-macam soalan, nak cepat setel urusan mereka, tak kurang datang mengamuk etc. Pastu dengan bahagian penyediaan rekod-rekod. Kadang tak jumpa, lambat jumpa etc. Belum lagi berhadapan dengan jabatan-jabatan yang menyiapkan laporan etc. Kadang pun mengambil masa dan sebagainya.
Tetapi nasihat orang lama juga. As long as you do on the right track it wont harm. As long as you keep in touch you wont be in problem. Anything, keep update and update and asking.
Satu lagi kekuatan kini di seksyen ni. Bos yang memahami, mendengar dan berusaha bersama untuk menyeles…

#muhamadthaqifaiman going 19months

Image
Assalamualaikum...
Semakin hari semakin cepat rasanya masa berlalu.
Sekejap je anakda membesar.

Lama tak cerita pasal perkembangan anakda Thaqif Aiman.
Lupa pun nak update tentang usia ke 18bulan.

Seperti biasa Thaqif makin aktif. Kadang-kadang makan banyak, kadang-kadang makan sikit.

Ibu kena rajin lagi tukar-tukar menu untuk Thaqif tu.
Roti gardenia jagung dah slow sikit.
Roti gardenia vanilla plak jadi kegemaran.
Gardenia squiggle pun makan. Tapi cepat muak jugak.
Roti bakar inti kaya pun layan.
Yogurt memang kegilaan. Berebut sudu dengan ibu sokmo.
Susu minum banyak.
Nasi pun makan banyak bila lapar.

Nak tengok dia makan nasi banyak. Bangun tidur jangan kasi susu dulu, sua je nasi. Sure habis sesenduk + disusuli dengan yogurt plak.
Seronok bila tengok Thaqif makan banyak.

Dah makin tinggi. Berkat makan yogurt hari-hari kot. Makin banyak baju sleepsuit, jumpsuit sendat bahagian pampers tu.
Time to shopping baju baru...

Makin bijak. Hari-hari memang makin bijak. Makin rajin la nak …

Freebies : Systema Toothbrush Free

Image
Assalamualaikum...

Last month tak silap belek-belek page freebies. Isi la form untuk dapat free systema. Alang-alang isi jugak untuk husband tersayang.
Husband kan gigi sensitif, sesuailah kalau dapat systema ni.

Minggu lepas tup-tup sampai la sampel systema ni.


Send kat husband gambar berus gigi tu. Terus dia cakap ruginya sampai lepas dia balik JB. Kalau tak untung dah tak payah beli berus gigi. Kemain beli stok berus gigi masa balik KB aritu.
Takde rezeki lagi nak test berus gigi free.
Bulan 1 la balik test berus gigi free naa husband sayang.

CPUV 25 NOV 2015 : Shopee X NomNom Media

Image
Assalamualaikum...

Rezeki bulan november yang tak putus-putus.  Alhamdulillah...

Lembu punya susu, sapi dapat nama...

Image
Assalamualaikum...
Kite kan aktif jugak dalam freebies bagai. Pastu kan aritu ada cerita sekarang dah tak perlu beli ubat gigi sebab tetiap bulan dapat free... Seperti biasa kite aktifkan untuk husband jugak akaun tu. Maka. Tetiap bulan lebih kurang dapat bonus sama-sama. Tebus sama-sama.
Tapi alamat penghantaran lain-lain dah. Dulu semua hantar ke rumah kite. Sekarang husband punya hantar ke Johor teruslah.
But few day ni cek akaun husband ada baki lebih banyak dari kite plak. Grrr...
So not fair. Kite yang uruskan akaun dia, dia dapat lebih.




Tapi dalam masa lain, masih berbangga la dapat jimatkan beberapa ringgit perbelanjaan kami setiap bulan. Sekarang... Abah pun alert dengan barang free yang kite dapat. Ubat gigi ni pun asal tinggal sikit abah la remind. Tebuslah lagi ubat gigi dah nak habis. Yelah sampai abah pun tak payah beli ubat gigi dah sekarang kat rumah dia.

#travelling johor : makan,makan, makan

Image
Assalamualaikum...
Sekian lama husband ajak pergi Johor, jalan-jalan jumpa kawan-kawan dia. Tapi kerisauan nak berjalan jauh berdua dengan anak kecil. Fuh... Tak sanggup la. 15.11.15 akhirnya diberi peluang menjejaki tanah JDT bersama anak, abah, mak muda semua untuk hantar adik tiri kite lapor diri di JKN Johor Bharu.
Since husband expert dah dengan JB seronoklah kami di bawa berjalan-jalan disekitar sana. Sampai je JB malam 15 nov tu, husband bawa kami jalan-jalan tengok lampu , air pancut berlampu berirama di taman merdeka. Seronok Thaqif menari-nari mengikut lagu kat situ. Berhenti tengok Singapura dari tambak johor.
 Malamnya diakhiri dengan makan mee rebus tulang di zz mee rebus tulang. Memang pekat, penuh rasa yang terbaik dari ladang. Orang tak putus-putus pun singgah kedai ni.
Tapi kite tak layan sangat makanan situ sebab tengah demam, sakit tekak. Selera memang ke laut la yer. mee rebus tulang amek satu je untuk abah. Bagi rasa-rasa je cukup.

16 nov 2015.  Hari adik tiri la…

CPUV 9-24 NOVEMBER 2015

Image
Assalamualaikum...
Walaupun jengjarang aka memang lama tak update blog. Terharu betul bila cik nuffnang rajin bagi iklan tak putus-putus.




tempat baru.seksyen baru.tugas baru.

Assalamualaikum...
Hari yang sibuk. Setelah 12 hari riang ria bercuti. Hari ni masuk kerja. Selamat masuk ke seksyen kerja baru.
Super busy section.  But well.  Trying to blend well. Pray me do it good.
Patut bermula minggu lalu lagi di seksyen baru ni.  Tapi menyambung cuti kemudian MC terus EL lagi. Bhahaha...
Minggu lepas pergi Johor hantar adik tiri lapor diri kerja kat sana.  Later kalau sempat kite share trip ke sana. Rindu amat nak update blog, blogwalking. 12 hari cuti, 12 hari tak blogwalking.  last update hari tu pun curi-curi masa kat Johor aritu time anak tidur je sebab dah gian sangat nak update.Kihkihkih.
Semoga tempat baru, seksyen baru, tugas baru dapat dilaksanakan dengan sempurna. Masih nervous. Banyak perlu belajar dari bawah dan kerap bertanya je. Semoga kawan-kawan tak jemu menjawab la.



#muhamadthaqifaiman : officially wean off 100%

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulillah... Already wean off day and night. Nak tidur pun takde dah perlu diulit dengan susu ibu. Fuhhh... Finally. Already day 6 breastfeed free.
Its starts when my husband coming home. Yeah. To wean off need hard work guys. Its mean including hear the kid cried loud.  I am hurt. Miss B hurt.
its broken my heart everytime he cried for milk. My husband get stress listen to his cried. T__T
Stress. Kesian anak nangis. Kesian kat isteri yang menanggung pedih masa anak menyusu.
Terus kasi usul nak pergi jumpa bomoh-bidan seangkatan untuk kasi berubat berenti menyusu. Siap cerita kat mak mertua kite. Siap dah set appoiment untuk itu. Hati ibu berat sangat. Kenapa perlu cerai susu anak secara paksa. Sapu segala benda kat situ untuk tak nak bagi anak menyusu. Tipikal ibu seperti biasa. Bertegas jelah dengan husband tak nak pergi. Thaqif will be fine. Sesambil cakap, 'lada pun anak kunyah memain, nak sapu-sapu apa-apa memang dia telan je kot'. Dalam hati, tak …

CPUV 06 NOV 2015 : OLD TOWN WHITE COFFEE

Image
Assalamualaikum...

cpuv 05 november 2015 : RHB Now Counting Avatar & Dove Hair Campaign

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulillah syukur atas rezeki yang masuk hari-hari.  Rezeki untuk anak-anak. Ibu menumpang kasih je. Ihiks...

Jom join contest RHB : Where Avatar? Spot, Count and Win Contest yang sedang berlangsung dari 7 September hingga 29 November 2015.
More info : RHB Now Couting Avatar

Update iklan yang kedua
Dove Hair Campaign


The power of 'SAYANG'

Assalamualaikum...
Since tahu mengandung lagi ni. Thaqif pun anje-anje je. Tantarum pun ada jugak.

Mengandung ni kadang rasa penat, nak je rehat selalu etc. Dan kite bukanlah 100% cool je orangnya. Kadang-kadang geram jugak nak marah bila ntah kenapa tetiba Thaqif nangis. Tetiba nak main remote control, atau mintak nak main pisau, mintak makanan pastu tabur-tabur je.
Perasaan grrr je...
Thaqif kenapa? Nak apa? Mana boleh main benda ibu tak bagi main. Mainan Thaqif kan dah banyak...
Gitu ibu membebel-bebel garang dan geram.

Mula la kecik tu merajuk golek-golek.
Paling lama 20saat je kite bior gitu tak tahan aihh dengar radio buruk melalak, sat gi panggil Thaqif balik peluk-peluk, tanya elok-elok takmo jawab kasi susu sambil bebel bagitau tak elok buat gitu, tak mo merajuk-merajuk semua.
Kadang-kadang Thaqif diam je seakan faham dia bersalah, kadang-kadang dia protes balik gigit susu ibu. Adoi!(terus ibu terdiam tak membebel)

So far, alhamdulillah setakat arinie takdelah nak pukul-pukul…

RM0 for 25 Pieces of 4R Photo Prints & RM4 for 48 pages Photobook

Image
Assalamualaikum...
Great deal from groupon. Well walaupun katanya mood malas nak shopping online bagai tapi ntah mood kerja melayang. Mood merayap kat online datang.
Maka, terjumpa juga hat menarik kat groupon sana. Without any payment, of course I will grab the deal.
Kite tak reti nak buat/edit photobook. Kite prefer print the pictures.  Kalau korang nak jugak, klik gambar bawah ye untuk ke link promosi itu.

Tapi tak nak mengecewakan kawan-kawan hat minat photobook.
Also I see a good deal at 11street.
RM 4 je untuk 48 pages photobook. Normal 40pages RM9.90 kot... Okey sila grab kat link yang disertakan kat gambar jugak.


Sharing is caring... With a little sharing, i share my love to all my friends and family...
Aww...aww...aww... lempang 1x.